Փետրվարի 27-ից ուժի մեջ են մտել սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական միջոցների տեխնիկական կանոնակարգի փոփոխությունները։
2023թ. օգոստոսի 29-ի N 84 որոշմամբ ընդունված փոփոխություններով թարմացվելեն Մաքսային միության 029/2012-ի՝ «Սննդային հավելումների, բուրավետիչների և տեխնոլոգիական օժանդակ միջոցների» անվտանգության պահանջների 5 բաժինները և դրա 29 հավելվածները:
Մասնավորապես, ներդրվել են 5 նոր հասկացություններ, թարմացվել են մի շարք սահմանումներ, թույլատրելի սննդային հավելումների ցանկը 362-ից կրճատվել է 349-ի, հանվել է 19 ապրանք և շրջանառության մեջ է մտել սննդային 6 նոր հավելում։
Սննդային հավելումները որպես սննդամթերք չօգտագործվող և սննդամթերքի բաղադրամաս չհամարվող նյութեր են։ Դրանք ավելացվում են սննդամթերքին տեխնոլոգիական մշակման կամ վերամշակման ժամանակ՝ ցանկալի համազգայական, կամ այլ հատկանիշներ ստանալու համար։
Սննդային հավելումներ են E-տառերը պարունակող հավելումները՝
- սննդային ներկերը (E 100–E 199);
- կոնսերվանտները (E 200–E 299);
- հակաօքսիդանտները (E 300–E 399);
- էմուլգատորները, կայունացուցիչները (E 400–E 499):
Բուրավետիչը նույնպես հավելում է, որն ավելացվում է սննդամթերքին՝ դրա բույրն ու համը լավացնելու համար: Կարող է լինել բնական կամ արհեստական /քիմիական։
Զգալիորեն ընդլայնվել է սննդային բուրավետիչների արտադրության համար նախատեսված նյութերի ցանկը, որոնցից յուրաքանչյուրի համար սահմանվել են հիմնական նյութի քանակը, կիրառման շրջանակը և սննդամթերքում թույլատրելի առավելագույն մակարդակը։
Բացի այդ, ֆերմենտային պատրաստուկների ցանկն ընդլայնվել է՝ 56-ից դառնալով 331: Դրանք կիրառվում են բանջարեղենի և մրգերի վերամշակման, կաթնամթերքի, մսի, ձկան, ալկոհոլային արտադրանքի, հացաբուլկեղենի, հացահատիկային ապրանքների, սուրճի, թեյի և մի շարք այլ ապրանքների արտադրության ժամանակ։
Նշվում է, որ այս փոփոխությունները կհեշտացնեն նույնականացման ընթացակարգը և հնարավորություն կտան նոր տեխնոլոգիաներ կիրառել սննդամթերքի արտադրության ժամանակ։
Փոփոխությունների համար նախատեսվել է 36 ամիս անցումային շրջան, որի ընթացքում կհամապատասխանեցվեն մինչև այդ տրված գնահատման փաստաթղթերը։