Սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմնի սննդամթերքի անվտանգության վարչության տեսուչները ստուգում են իրականացրել «Արզնի կաթնամթերք» ՍՊԸ-ին պատկանող կաթնամթերքի արտադրամասում (ք․Երևան, Մոլդովական փ․), որի ընթացքում կատարվել է ապրանքնատեսակի նմուշառում և հանձնվել լաբորատոր հետազոտության:
Ըստ փորձաքննության արդյունքների՝ «թթվասեր 20%» արտադրատեսակի նմուշը «S.aureus»՝ ոսկեգույն ստաֆիլակոկ, ցուցանիշով չի համապատասխանել կանոնակարգերով սահմանված պահանջներին։
Ոսկեգույն ստաֆիլակոկը (Staphylococcus aureus) պոտենցիալ վտանգավոր բակտերիա է, որը կարող է առաջացնել սննդային թունավորումներ։ Սննդամթերքի մեջ այն կարող է հայտնվել տարբեր փուլերում՝
սննդի պատրաստման,
վերամշակման,
պահեստավորման և տեղափոխման ժամանակ,Այս բակտերիան կարող է բազմանալ արագ և արտադրել տոքսիններ (մասնավորապես՝ էնտերոտոքսիններ), որոնք չեն ոչնչացվում նույնիսկ ջերմային մշակմամբ։
Արդյունքում կարող է առաջանալ սուր սննդային թունավորում՝
սրտխառնոցով
փսխումով
փորլուծությամբ
որովայնային ցավերով
Սովորաբար ախտանիշները սկսվում են ուտելուց 2–6 ժամ անց և տևում 1–3 օր։
Հատկապես վտանգավոր է թունավորումը երեխաների, տարեցների և թուլացած իմունիտետ ունեցող անձանց համար։
Արտադրամասի արտադրական գործունեության առանձին գործառույթը՝ «թթվասեր 20%» արտադրատեսակի արտադրությունը, կասեցվել է։
Խախտումները վերացնելու համար սահմանվել է ժամկետ։