l_5975l_5975l_5975l_5975
  • Գլխավոր
    • Հոդվածներ
    • Հարցազրույցներ
    • Անվտանգ սնունդ
    • Առողջապահություն
    • Փորձագետներ
    • Տնտեսություն
    • Գիտություն
    • Տեսանյութեր
    • Լուսանկարներ
    • Լրահոս
    • Podcast
  • Հոդվածներ
    • Հասարակություն
    • Տնտեսություն
    • Գիտություն
    • ԵԱՏՄ
  • Փորձաքննություններ
    • Պարենային ապրանքներ
    • Ոչ պարենային ապրանքներ
    • Փորձագետներ
    • Տեսանյութեր
    • Լուսանկարներ
  • Անվտանգ սնունդ
    • Սննդային հավելումներ
    • Մանկական սնունդ
    • Սպորտային սնունդ
    • Մակնշումներ
    • Մասնագետներ
    • Խորհուրդներ
  • Առողջապահություն
    • Հանրային առողջություն
    • Կենսաբանական ակտիվ հավելումներ
    • Հատուկ սնունդ
    • Հարցազրույցներ
  • Տեսանյութեր
✕
  • Գլխավոր
  • Բլոգ
  • Առողջապահություն
  • Հավելյալ սնունդ. ինչպես և երբ սկսել, ինչ մթերք ներառել
Նորածինների ևս մեկ հիվանդություն կախտորոշվի պետպատվերով
19.06.2024
Հունիսի 21-ին 11 ժամ ջուր չի լինի Մարտունի քաղաքում
20.06.2024
Ցույց տալ բոլորը

Հավելյալ սնունդ. ինչպես և երբ սկսել, ինչ մթերք ներառել

19.06.2024
Բաժիններ
  • Առողջապահություն
  • Լրահոս
  • Հոդվածներ
Թեգեր
  • Առողջապահություն
  • Հասարակություն
  • մանկական սնունդ

● Աննա Սարգսյան

Երբ երեխան դառնում է 6 ամսական, նրա սննդային պահանջներն սկսում են փոխվել, և սա հենց այն ժամանակն է, երբ պետք է սկսել նրան տալ հավելյալ սնունդ: Առողջապահական կազմակերպությունները, ներառյալ Առողջապահության Համաշխարհային Կազմակերպությունը (ԱՀԿ) և Հայաստանի Հանրապետության Առողջապահության Նախարարությունը (ՀՀ ԱՆ), խորհուրդ են տալիս բացառապես կրծքով կերակրել մինչև 6 ամիս, իսկ հետո սկսել տալ հավելյալ սնունդ։

Ինչու՞ սկսել հավելյալ սնունդ 6 ամսականից

6 ամսականից հետո երեխաների օրգանիզմն սկսում է պահանջել ավելի շատ սննդանյութեր, քան նրանք կարող է ստանալ միայն կրծքի կաթից կամ կաթնախառնուրդից: Հատկապես կարևորվում են երկաթն ու ցինկը, որոնք անհրաժեշտ են ֆիզիկական և մտավոր զարգացման համար: Հավելյալ սնունդը օգնում է լրացնել այս բացերը և ապահովել երեխայի առողջ և բնականոն աճը:

Հավելյալ սննդի ուշացումը կարող է բերել մի շարք խնդիրների, ներառյալ՝

  • Աճի դանդաղում՝ անբավարար էներգիա (կալորիաներ) ստանալու պատճառով
  • Երկաթի անբավարարություն՝ բացառապես կրծքով սնուցվող երեխաների մոտ
  • Ծամելու ունակության զարգացման հապաղում
  • Տարբեր տեսակի սնունդ փորձելու ցանկության նվազում

 

Ի՞նչ մթերքներ ներառել

Առաջինը պետք է ավելացնել խյուսավորված բանջարեղենները, ինչպես օրինակ՝ քաղցր կարտոֆիլը (բատատ), գազարը և դդմիկը: Այս բանջարեղենները հարուստ են վիտամիններով և մանրաթելերով: Հետագայում կարող եք ավելացնել մրգեր՝ խնձոր, տանձ, բանան, որոնք կարելի է տալ խյուսավորված կամ փոքր կտորներով:

Հացահատիկները, ինչպես նաև երկաթով հարստացված մանկական շիլաները, նույնպես կարևոր են: Դրանք կարելի է խառնել կրծքի կաթի կամ կաթնախառնուրդի հետ: Սպիտակուցային սնունդ ընտրելիս առաջարկվում է տալ խաշած ձու, հավի կամ կովի միս, ինչպես նաև ձուկ:

 

 

Հավելյալ սնունդ տալու մի քանի խորհուրդ

Երբ սկսում եք հավելյալ սնունդ տալ, կարևոր է նոր սննդատեսակներն ավելացնել մեկ առ մեկ և սպասել 3-5 օր, որպեսզի կարողանաք հետևել հնարավոր ալերգիկ ռեակցիաներին: Սկսեք խյուսերից, ապա աստիճանաբար անցեք մանր կտորներով սնունդների, որպեսզի երեխան սովորի տարբեր տեսակի սննդին:

Սկզբնական փուլում տվեք փոքր քանակներով, օրական 1-2 անգամ, և աստիճանաբար ավելացրեք սնունդի չափերը և պարբերականությունը: Խուսափեք շաքար և աղ պարունակող սնունդներից՝ երեխաների կերակրատեսակները հնարավորինս բնական պահելու համար:

Մանկաբուժական կազմակերպությունները, ինչպիսիք են` ԱՀԿ-ն և Ամերիկյան մանկաբուժության ակադեմիան (ԱՄԱ, AAP American Academy of Pediatrics), խորհուրդ են տալիս հետևյալը՝

  • Աղ. Խորհուրդ է տրվում խուսափել աղ ավելացնելուց մինչև երեխայի 1 տարեկանը, քանի որ մանկական երիկամները դեռևս բավականաչափ զարգացած չեն՝ աղի ավելորդ քանակությունը մշակելու համար:
  • Շաքար. Խորհուրդ է տրվում խուսափել շաքար ավելացնելուց երեխայի սննդին մինչև առնվազն 2 տարեկանը: Հավելյալ շաքարով մթերքը կարող է նպաստել քաշի ավելացմանը և դառնալ անառողջ սննդային սովորությունների ձևավորման պատճառ։

 

Սննդի պատրաստման և անվտանգության խորհուրդներ

Սնունդ պատրաստելիս կարևոր է պահպանել մաքրությունը՝ բակտերիալ ինֆեկցիաներից խուսափելու համար: Պատրաստված սնունդը պետք է պահել համապատասխան ջերմաստիճանում և խուսափել սնունդը երկրորդ անգամ տաքացնելուց: Պատրաստված սնունդը սառնարանում կարելի է պահել ոչ ավելի, քան 48 ժամ՝ թարմությունն ու սննդանյութերը պահպանելու համար:

 

 

Նյութը պատրաստվել է ԱՀԿ-ի, ՀՀ ԱՆ-ի և ԱՄՓ-ի պաշտոնական խորհուրդների և գիտական հետազոտությունների հիման վրա

Share
68

Տես նաև

07.11.2025

«Երևանի N 11 մսուր-մանկապարտեզում» սանիտարահիգիենիկ նորմերի խախտումներ են հայտնաբերվել


Կարդալ

Մեկնաբանել Отменить ответ

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Բաժիններ

  • Անվտանգ սնունդ
  • Առողջապահություն
  • Գիտություն
  • ԵԱՏՄ
  • Լրահոս
  • Խորհուրդներ
  • Կենսաբանական ակտիվ հավելումներ
  • Հանրային առողջություն
  • Հասարակություն
  • Հարցազրույցներ
  • Հոդվածներ
  • Մանկական սնունդ
  • Մասնագետներ
  • Ոչ պարենային ապրանքներ
  • Պարենային ապրանքներ
  • Սննդային հավելումներ
  • Տեսանյութեր
  • Տնտեսություն
  • Փորձագետներ
  • Փորձաքննություններ
Font Awesome Icons

Վերջին նյութերը

  • 1
    «Երևանի N 11 մսուր-մանկապարտեզում» սանիտարահիգիենիկ նորմերի խախտումներ են հայտնաբերվել
    07.11.2025
  • 0
    Բրիտանացի մասնագետները կօգնեն Հայաստանին զարգացնել դոնորական փոխպատվաստման համակարգը
    05.11.2025
  • 1
    Ժամկետանց թունաքիմիկատներ, թերի վերահսկողություն, անկանոն կիրառում. ինչ է պատմում Գյուղատնտեսության նախկին փոխնախարարը
    05.11.2025
  • 0
    Նախատեսվում է ներդնել բուսասանիտարական էլեկտրոնային վկայականների համակարգ
    04.11.2025
  • 0
    Օդի ջերմաստիճանն էապես չի փոխվի
    03.11.2025
Աջակցել նախագծին
DONATE

Մեկնաբանություններ

  • 07.11.2025

    Արմինե commented on «Երևանի N 11 մսուր-մանկապարտեզում» սանիտարահիգիենիկ նորմերի խախտումներ են հայտնաբերվել

  • 05.11.2025

    Սահակ commented on Ժամկետանց թունաքիմիկատներ, թերի վերահսկողություն, անկանոն կիրառում. ինչ է պատմում Գյուղատնտեսության նախկին փոխնախարարը

  • 23.10.2025

    Կենտրոն վարչական շրջան – Արմինե Խամոյան commented on Ի՞նչ ջուր են խմում Երևանում. լաբորատոր փորձաքննության արդյունքները

Թեգեր

efsunform ԱՑԽՄ Առողջապահություն ԵԱՏՄ ԵՄ Լոռի Խմելու ջուր Կասեցումներ Հասարակություն Մանկապարտեզ Մարզեր Պանիր ՍԱՏՄ Սնունդ Տնտեսություն Փորձաքննություն աղետ անբարեխիղճ մրցակցություն արտահանում բնապահպանություն գյուղատնտեսություն դեղագիրք դեղամիջոց դեղեր եղանակ թունավորում թունաքիմիկատներ խմբի ահազանգ կաթնամթերք կեղծված ձու մանկական սնունդ մաֆամ նախագիծ նիհարեցնող միջոցներ պաղպաղակ պանիր պեստիցիդներ ջրանջատում սալմոնելա սիգ սննդային թունավորում վեոլիա ջուր տեխկանոնակարգ քաղցկեղածին
Բաժանորդագրվե՛ք

Subscribe
Հետևեք կայքին և եղեք առողջ
  • Մեր մասին
  • Օգտագործման պայմաններ
  • Գաղտնիության քաղաքականություն
  • Լրագրողական էթիկա
  • Կապ մեզ հետ
  • FAQ
© 2023-2025 anvtangsnund.am I Մեջբերումներ անելիս հղումը պարտադիր է
Website Development: KhachatryanR.Co