Հանրապետության բոլոր համայնքներում գյուղատնտեսական խոշոր և մանր եղջերավոր կենդանիներից վերցվում է արյան փորձանմուշ և հանձնվում ՀՀ սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմնի ենթակայությամբ գործող «Հանրապետական անասնաբուժասանիտարական և բուսասանիտարական լաբորատոր ծառայությունների կենտրոն» ՊՈԱԿ՝ լաբորատոր հետազոտության: Այս մասին տեղեկացնում է Սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմինը։
«Փորձաքննության արդյունքներով՝ Գեղարքունիքի մարզի Չկալովկա գյուղում արձանագրվել են բրուցելոզ հիվանդության դեպքեր: Հիվանդ կենդանիները, տեսչական մարմնի տեսուչների վերահսկողությամբ, ենթարկվել են հարկադիր սպանդի, որից հետո իրականացվել է ախտահանություն»,- հայտնում են ՍԱՏՄ-ից։
Բրուցելոզը վարակիչ հիվանդություն է, որը փոխանցվում է կենդանիներից մարդկանց։ Այն պայմանավորված է Brucella տեսակի բակտերիայով և առավել հաճախ տարածվում է խոշոր ու մանր եղջերավոր կենդանիների միջոցով՝ վարակված արյան, կաթի, մսի կամ կենդանիների հետ ուղղակի շփման դեպքում։
Բրուցելոզը տարածված է հատկապես անասնապահությամբ զբաղվող շրջաններում և կարող է ունենալ ինչպես կենդանաբուժական, այնպես էլ հանրային առողջության զգալի հետևանքներ։
Բրուցելոզի առկայությունը գյուղատնտեսական կենդանիների շրջանում վկայում է անասնաբուժական վերահսկողության թուլացման, պատվաստումների բացակայության կամ ախտահանման ոչ պատշաճ գործընթացների մասին։
Բրուցելոզը կենդանիների մոտ հաճախ ընթանում է քրոնիկ ձևով և հիմնականում արտահայտվում է՝
Վիժումներով
Վերարտադրողական ֆունկցիայի խանգարումներով
Նվազեցված կաթնատվությամբ և մարմնի քաշով
Բրուցելոզը կարող է տարածվել ցանկացած շրջանում, որտեղ կան վարակված կենդանիներ, սակայն առավել հաճախ արձանագրվում է այն վայրերում, որտեղ սանիտարահիգիենիկ պայմանները չեն համապատասխանում անասնաբուժական պահանջներին, վերահսկողությունն ու պատվաստումներն անկանոն են, իսկ կաթնամթերքը չի ենթարկվում պատշաճ ջերմային մշակման։
Վարակը տարածվում է հիմնականում՝
Հիվանդ կենդանու հետ շփվելուց
Չեփված կամ չպաստերիզացված կաթնամթերք օգտագործելուց
Վարակված արտադրանքը առանց պատշաճ պաշտպանության միջոցների մշակելիս
Մարդկանց մոտ բրուցելոզը առաջացնում է երկարատև բարձր ջերմություն, հոդացավեր, թուլություն, երբեմն նաև լյարդի և սրտի բորբոքում։
Մասնավորապես, բրուցելոզն առաջին փուլում ընթանում է նմանվող գրիպանման ախտանիշներով՝
Բարձր ջերմություն (հաճախ ալիքաձև բնույթով)
Թուլություն, դող, քրտնարտադրություն
Հոդացավեր, մեջքի և մկանների ցավեր
Անքնություն
Երբեմն՝ լյարդի, փայծաղի, սրտի կամ կենտրոնական նյարդային համակարգի բորբոքումներ
Եթե հիվանդությունն անտեսվում է կամ ուշ է ախտորոշվում, այն կարող է վերաճել քրոնիկ բրուցելոզի, որն արդեն ծանր է բուժվում և կարող է առողջական այլ լուրջ խնդիրներ առաջացնել։
Բացի այդ,
Բրուցելոզով վարակված կենդանիներից ստացվող մթերքը վտանգավոր է սպառողի համար
Հիվանդությունը կարող է տարածվել ֆերմերային համայնքներում և ստանալ համաճարակային բնույթ
Տնտեսական կորուստները զգալի են. վիժումներ, կենդանու անկում, արտադրողականության նվազում
Մարդկանց բուժման համար անհրաժեշտ է երկարատև և թանկարժեք հակաբիոտիկային բուժում