Մարտի 4-ը ճարպակալման դեմ պայքարի համաշխարհային օրն է: Այս առիթով Առողջապահության նախարարությունը հաղորդագրություն է տարածել, որն ամբողջությամբ ներկայացնում ենք ստորև.
Ավելցուկային քաշն ու ճարպակալումն էսթետիկ խնդիր լինելուց բացի, որոշ հիվանդությունների առաջացման հիմնական ռիսկի գործոններից են: Այն մեծացնում է շաքարային դիաբետի, սրտանոթային համակարգի հիվանդությունների, քաղցկեղի մի շարք տեսակների առաջացման վտանգը: Ճարպակալումն ախտորոշվում է, երբ մարմնի զանգվածի ինդեքսը (BMI) 30 կամ ավելի է:
Որո՞նք են ճարպակալման պատճառները
Չնայած նրան, որ մարմնի քաշի վրա ազդում են գենետիկական, վարքագծային, մետաբոլիկ և հորմոնալ գործոնները, ճարպակալում առաջանում է, երբ մարդն ավելի շատ կալորիա է օգտագործում, քան այրում ֆիզիկական վարժությունների և սովորական առօրյա գործողությունների միջոցով:
Օրգանիզմն այս հավելյալ կալորիաները կուտակում է ճարպի ձևով:
Ճարպակալումը կարող է առաջանալ ցանկացած տարիքում, նույնիսկ երեխաների մոտ, սակայն տարիքի հետ հորմոնալ փոփոխությունների ու ոչ ակտիվ ապրելակերպի պատճառով ավելանում է ճարպակալման առաջացման վտանգը:
Ի՞նչ անել
✔ առողջ սնվել. ցածր կալորիականությամբ և սննդանյութերով հարուստ մթերքներ օգտագործել՝ մրգեր, բանջարեղեն և ամբողջական հացահատիկներ
✔ սահմանափակել հագեցված ճարպերի և քաղցրավենիքի օգտագործումը
✔ քաղցր ըմպելիքների փոխարեն ջուր օգտագործել
✔ վերահսկել քաշը
✔ չափավոր ինտենսիվության ամենօրյա վարժություններ կատարել՝ արագ քայլք և լող
✔ հրաժարվել ալկոհոլից: