Օրգանական սնունդը վերջին տարիներին դարձել է հետաքրքրող և հաճախ քննարկվող թեմաներից մեկը: Ոմանք կարծում են, որ օրգանական սնունդն ավելի առողջ և անվտանգ է, սակայն արդյո՞ք սա գիտականորեն հաստատված է։
Այս հոդվածում կքննարկենք օրգանական սննդի առավելություններն ու հակառակ կողմերը՝ հիմնվելով գիտական տվյալների և միջազգային ուղեցույցների վրա:
Օրգանական սնունդը այն սննդամթերքն է, որը մշակվում է առանց սինթետիկ թունաքիմիկատների, մոլախոտասպանների և պարարտանյութերի: Օրգանական սննդի արտադրությունում չեն օգտագործվում գենետիկորեն ձևափոխված (մոդիֆիկացված) օրգանիզմներ (GMO) և հակաբիոտիկներ կամ հորմոններ։
Սա նշանակում է, որ օրգանական սնունդը պարունակում է ավելի քիչ քանակությամբ սինթետիկ թունաքիմիկատներ, ինչը կարող է կարևոր լինել հատկապես երեխաների և այն մարդկանց համար, ովքեր փորձում են նվազեցնել քիմիական նյութերի ազդեցությունը:
Որոշ սինթետիկ թունաքիմիկատներ կարող են ունենալ քաղցկեղածին ազդեցություն: Օրինակ,
Գլիֆոսատ
Գլիֆոսատը (հայտնի է՝որպես Roundup) ամենաշատ օգտագործվող սինթետիկ մոլախոտասպաններից մեկն է։ 2015թ.ին, ԱՀԿ-ի Քաղցկեղի հետազոտության միջազգային գործակալությունը (IARC) դասակարգեց գլիֆոսատը «հնարավոր քաղցկեղածին մարդկանց համար»։
ԴԴՏ (Dichlorodiphenyltrichloroethane)
ԴԴՏ-ն նյութ է, որը երկար ժամանակ օգտագործվել է որպես միջատասպան, նույնպես համարվում է քաղցկեղածին և արգելված է շատ երկրներում։
Օրգանոֆոսֆատներ
Որոշ օրգանոֆոսֆատներ նույնպես կապվում են քաղցկեղի բարձր ռիսկի հետ, չնայած որ նրանք հիմնականում օգտագործվում են որպես միջատասպաններ։
Բարձր վիտամիններ և հակաօքսիդանտներ: Որոշ հետազոտություններ ցույց են տալիս, որ օրգանական սնունդը կարող է պարունակել ավելի բարձր քանակությամբ վիտամիններ և հակաօքսիդանտներ. դա են ցույց տվել տարբեր մետա-վերլուծություններ։
Մետա-վերլուծություն տերմինը այլ կերպ՝ «համակցված վերլուծություն», «համակցված հետազոտություն» կամ «միացյալ վերլուծություն»։ Սա նշանակում է, որ այն համախմբում է բազմաթիվ առանձին հետազոտությունների տվյալներ և վերլուծում դրանք միասին՝ ավելի հստակ և վստահելի արդյունքներ ստանալու համար։
Ամենահայտնի մետա-վերլուծություններից մեկը կատարվել է Նյուքասլի համալսարանի (Նյուքասլ, Միացյալ Թագավորություն) հետազոտողների կողմից և հրապարակվել է 2014թ.ին British Journal of Nutrition-ում (Newcastle University meta-analysis.)։
Մասնավորապես, համեմատվել է օրգանական և ոչ օրգանական մթերքների սննդային պարունակությունը, և արդյունքները ցույց են տվել, որ օրգանական մթերքները պարունակում են զգալիորեն ավելի բարձր քանակությամբ որոշ սննդանյութեր, ինչպիսիք են՝ վիտամին C-ն, երկաթը և մագնեզիումը, ինչպես նաև՝ հակաօքսիդանտները:
Այս տվյալները հիմք են հանդիսանում ենթադրելու, որ օրգանական սննդամթերքը կարող է ունենալ որոշակի սննդային առավելություններ, բայց դա չի նշանակում, որ առողջության համար դա միշտ կլինի ավելի լավ տարբերակ (որոշ նյութերի ավելցուկ ևս կարող է վնաս լինել)։
Էկոլոգիական առավելություններ: Օրգանական սննդի արտադրությունը ավելի քիչ վնաս է հասցնում շրջակա միջավայրին, քանի որ չեն օգտագործում սինթետիկ նյութեր։ Սա նպաստում է հողի որակի բարելավմանը և ջրի աղտոտման նվազեցմանը։
Ըստ FAO-ի (Food and Agriculture Organization, ՄԱԿ-ի Պարենի և գյուղատնտեսության կազմակերպություն, ՊԳԿ) զեկույցի՝ օրգանական գյուղատնտեսությունը կարող է օգնել հողի բարելավմանը և կենսաբազմազանության պահպանմանը ։
Օրգանական սնունդը հաճախ ավելի թանկ է, քան սովորական սնունդը, ինչը կարող է լինել որոշիչ գործոն այն ընտրելու համար։ Ներկայացնենք օրգանական սննդի մի քանի «հակառակ կողմ».
Բարձր արժեք: Օրգանական սնունդը հաճախ ավելի թանկ է, քան սովորական սնունդը: Սա կապված է օրգանական գյուղատնտեսության ավելի բարձր ծախսերի հետ: ՄԱԿ Պարենի և գյուղատնտեսության կազմակերպության ուսումնասիրություններով՝ ավելի մեծ ծախսերը կապված են օրգանական ֆերմերների կողմից օգտագործվող ավելի թանկ մեթոդների հետ: Սա էլ իր հերթին կարող է սահմանափակել այն սպառողների քանակը, որոնք կարող են թույլ տալ օրգանական սնունդ գնել։
Պահպանման կարճ ժամկետներ: Օրգանական սնունդը հաճախ ավելի արագ է փչանում, քանի որ այն չի պարունակում սինթետիկ պահպանող նյութեր: Օրինակ, օրգանական մրգերը և բանջարեղենը հաճախ ավելի արագ կորցնում են իրենց թարմությունը և ենթակա են մանրէաբանական աղտոտման։
Չափազանցված առավելություններ: Չնայած որոշ հետազոտություններ ցույց են տալիս, որ օրգանական սնունդը պարունակում է ավելի շատ սննդանյութեր, սակայն, ըստ Կլինիկական սնուցման ամերիկյան ամսագրի (American Journal of Clinical Nutrition)` այդ տարբերությունները հաճախ փոքր են և չեն համարվում էական առավելություններ առողջության համար։
Հողատարածքների պահանջարկ: Օրգանական գյուղատնտեսությունը հաճախ պահանջում է ավելի շատ հողային տարածքներ, քան սովորական մեթոդները, ինչը կարող է հանգեցնել հողատարածքների սակավության և անտառահատումների։
Առավելությունները միշտ չէ, որ գիտականորեն ապացուցված են: Ըստ Մայոյի կլինկայի (ամերիկյան ակադեմիական բժշկական կենտրոն է, որը կենտրոնացած է առողջապահության, կրթության և հետազոտությունների վրա), չնայած շատ մարդիկ հավատում են, որ օրգանական սնունդը ավելի առողջ է, գիտականորեն հաստատված չէ, որ օրգանական սնունդը միշտ ավելի առողջ է, քան ոչ օրգանականը: Որոշ ուսումնասիրություններ գտել են, որ սննդային արժեքներում տարբերությունները փոքր են։
Օրգանական սննդի շուրջ շրջանառվող միֆերը հաճախ կարող են մոլորեցնել սպառողներին: Ամփոփելով վերոգրվածը՝ ներկայացնենք մի քանի տարածված միֆ՝
ՄԻՖ 1: Օրգանական սնունդը միշտ ավելի առողջ է.
ԻՐԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ: Չնայած որոշ առավելություններ կան, ոչ միշտ է օրգանական սնունդն ավելի առողջ, քան սովորական սնունդը։
ՄԻՖ 2: Օրգանական սնունդը չի պարունակում թունաքիմիկատներ.
ԻՐԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ: Օրգանական սննդում կարող են օգտագործվել բնական թունաքիմիկատներ, որոնք ևս ունեն իրենց ազդեցությունները։
ՄԻՖ 3: Օրգանական սնունդը միշտ ավելի լավ է բնապահպանության համար.
ԻՐԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ: Չնայած էկոլոգիական առավելություններին՝ օրգանական գյուղատնտեսությունը կարող է պահանջել ավելի շատ հողային տարածքներ։
ՄԻՖ 4: Օրգանական սնունդը միշտ ավելի համեղ է.
ԻՐԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ: Սննդի համի տարբերությունները հիմնականում սուբյեկտիվ են, և շատ սպառողներ չեն կարող տարբերություն գտնել օրգանական և սովորական սննդի միջև։
ՄԻՖ 5: Օրգանական սնունդը չի պարունակում մանրէներ.
ԻՐԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ: Օրգանական սնունդը նույնպես կարող է պարունակել մանրէներ, և չի կարելի ենթադրել, որ այն ավելի անվտանգ է, քան որևէ այլ սնունդ։
Այսպիսով, արդյո՞ք պետք է ընտրել օրգանական սնունդ: Օրգանական սնունդը կարող է ունենալ որոշ առավելություններ, սակայն դա չի նշանակում, որ այն միշտ ավելի առողջ է: Ընտրությունը պետք է կատարվի՝ հիմնվելով անձնական նախասիրությունների, ֆինանսական հնարավորությունների և սննդային պահանջների վրա:
Կարևոր է նաև հիշել, որ ցանկացած սննդի անվտանգությունը և բալանսավորվածությունն ավելի մեծ նշանակություն ունեն, քան դրա օրգանական կամ ոչ օրգանական լինելը։
Նյութը պատրաստվել է ԱՀԿ-ի, FDA-ի և EFSA-ի պաշտոնական խորհուրդների և գիտական հետազոտությունների հիման վրա։
Օգտագործվել են նաև հետևյալ հոդվածները՝
1 Comment
Հաց հացամթեր նոր ստեղծվող արտադրամաս